Verslag en foto's van onze uitstap door Haspengouw.

 

Een droge herfstdag met zon tussen vele regendagen. Had er iemand van de groep  heimelijk aan de H. Clara eieren beloofd ? Hoe dan ook het was genieten van een aangename dag, een droom voor een uitstap door het mooie Haspengouw. En weg waren we. Wonder boven wonder stipt op tijd om 12u.45' aan de kerk in Kortessem.

Ons eerste bezoek was de stroopstokerij van Vrolingen die reeds opgericht werd in 1843. Nergens een boer Vandeput te bespeuren noch de groene Hendrickx. Dan maar proeven, proeven en nog eens proeven ... Niet verwonderlijk dat nadien menig potje siroop meegepikt werd.

Na een kort tripje met de wagen richting Borgloon was het nu tijd voor een bezoek aan het fruitbedrijf Derwael. Wat stonden we mooi met die witte haarnetjes !!!! Maar hygiëne boven alles. We maakten er kennis met alle facetten van het productieproces en het werk van een moderne fruitkweker. Van de teelt naar de oogst, sortering, bewaring tot de uiteindelijke verkoop.

Van Borgloon naar Tongeren dan maar voor een bezoek aan de voormalige gevangenis. Dit was echt wel een aanrader. Niet dat het er allemaal zo leuk en aangenaam aan toe ging in de gevangenis maar wel omdat ons bezoek een goede indruk gaf van wat het gevangenisleven in Tongeren voorstelde. 38 cellen, 90 gevangenen... in cellen van 2,5m op 2,8m. De foto's van Lieve Blanckaert illustreren treffend het tergend traag tikken van de tijd. Het leven zoals het was in de gevangenis van Tongeren.

En dan ..... zonder dralen richting restaurant in Kuttekoven. "De hongerigen spijzen" één der werken van barmhartigheid. Vooral Michel herinnerde zich dit ene werk maar al te goed.

Iedereen had genoten van deze heerlijke dag. Haspengouw is meer dan de moeite waard : een coctail van groen, plantages, golvende landschappen, ouderwetse gezelligheid, ruimte, geschiedenis.... Kortom nergens is het zo gezellig om te genieten en te leven. Een dag om niet te vergeten, iedereen tevreden, een glunderende reisverantwoordelijke en de Heilige Clara ..... ze wacht.

 

Willy Houbrechts

 

Foto's mogen gepubliceerd worden met de uitdrukkelijke toestemming van de betrokken personen.

 

 

TERUG